תזונת הילד והשלכותיה על התפתחותו ובריאותו
משאת נפשם של ההורים היא לגדל ילדים בריאים מבחינה גופנית, שכלית, רגשית, מוטורית ועם רמת משכל גבוהה, ולהעמיד לרשותם את כל האמצעים שיעזרו להם להצליח בחייהם, הן מבחינה חברתית והן מבחינה כלכלית. ההורים מרעיפים הרבה אהבה על דור ההמשך, מציידים אותו במגוון רחב של צעצועים ומשחקים, מקדישים תשומת לב וזמן איכות, וכל זאת כדי להקנות לילדיהם את כל המיומנויות שתעזורנה להם בגן, בבית הספר ובחייהם הבוגרים. אחד הפרמטרים החשובים ביותר להשגת מטרות אלה, ויש האומרים החשוב מכולם, הוא תזונה נכונה – תזונה הכוללת את כל הרכיבים הנדרשים לשמירה על בריאותו והתפתחותו התקינה של הילד.
האמרה האלמותית We are what we eat, המיוחסת לצ'אנקה (מורה ופילוסוף הודי – 400 לפנה״ס), נתמכת כיום על ידי מחקרים רבים והיא תקפה כמובן לכולנו, אך לילדים במיוחד.
מרבית ההורים אינם מקבלים הדרכה מספקת כיצד לבנות נכון את תזונת ילדיהם, ולכן, במקרים רבים, היא לוקה בחסר. התזונה בעולם המערבי מבוססת ברובה על מזונות מעובדים (צ'יפס, חטיפים, עוגיות, ממתקים) שהם למעשה ג'אנק פוד, אך אין בכך כדי למנוע את הצגתם המטעה בפרסומות ועל גבי האריזות כמזונות בריאות. מזונות אלו אינם מספקים רכיבי תזונה ואבות מזון חיוניים כמו ויטמינים, מינרלים ואנזימים טבעיים. הללו היו כמובן ברכיבים המקוריים אך אבדו בתהליך הכנת המזון. כדי לפצות על חסרונם של רכיבים אלו, מתגאה התעשייה בכך שהוספו למזונות ויטמינים ומינרלים, אך אינה מספרת כי הם סינטטיים במקורם וכי הגוף מתקשה לסופגם. כדי להאריך את חיי המדף של המזונות המעובדים, ולגרום להם להיות אטרקטיביים לעינינו ולחכנו, נעשה שימוש בשומני טראנס (שומנים מוקשים) ובתוספי מזון הזויים (חומרים משמרים, חומרים מתחלבים, חומרי צבע, חומרים מונעי חמצון). כפועל יוצא מכך חייב הגוף להתמודד עם כל אותם תוספים שאינו מסוגל לעכלם. הכבד, האיבר האחראי על פינוי רעלים מגופנו, עובד בפרך (תוך כדי שהוא נעזר במינרלים, ויטמינים, אנזימים וקו-אנזימים, אנטי אוקסידנטים…) כדי לפנות מגופנו תוספים מיותרים אלו, כאשר בתהליך זה אובדים רכיבים חיוניים הנדרשים לשמירה על בריאות האדם.
התוצאה הבלתי נמנעת ממצב זה היא עליה מתמדת בתחלואת ילדים ומבוגרים: השמנה, סוכרת סוג 1 וסוג 2, סרטן, מחלות אוטואימוניות, היפראקטיביות, בעיות קשב וריכוז והרשימה עוד ארוכה. בשנה הראשונה לחייו, גדל משקלו של תינוק בממוצע פי שלושה יחסית למשקלו בזמן הלידה. עליה תקינה במשקלו, התפתחותו, תחזוקה תקינה של גופו וריפוי תמידיים, תלויים ברכיבי התזונה אותם הוא מקבל. מזונו של הילד חייב לספק לו כמויות מתאימות של אבות המזון החיוניים לבנית גופו ולתחזוקתו השוטפת: מאקרונוטריאנטים – חלבונים, פחמימות ושומנים, מיקרונוטריאנטים – ויטמינים, מינרליים, אנזימים ואנטי אוקסידנטים. חשוב מאד להימנע (או לפחות להמעיט) באכילת חומרים מזיקים שמקורם בתזונה: אנטי נוטריינטים – שומנים לא בריאים, פחמימות מזיקות, תוספי מזון כימיים, צבעי מאכל, חומרי שימור, חומרים מתחלבים, ויטמינים ומינרלים מלאכותיים.
מחסור בחלבונים יכול לפגוע בהתפתחותו הפיזית והמנטלית של הילד, בקרב ילדים קטנים זוהי אחת הסיבות העיקריות לתת משקל. במתבדרים ומבוגרים מחסור בחלבונים יכול לגרום לפגיעה במערכת החיסון, עמידות לאינסולין, איבוד מסת שריר, אי סדירות הורמונלית, פגיעה בפוריות, נשירת שיער ועוד. מחסור בשומנים חיוניים יכול לפגוע בהתפתחות המוח והאינטליגנציה של הילד, לפגוע ביצירת קרומי תאים תקינים, ביצירת כולסטרול והורמונים ועוד.
לסיום, אין תחליף לתזונה פשוטה וטעימה המכילה את כל אבות המזון.