בעיות קשב וריכוז – הקשר התזונתי
בעולם המערבי אוכלים יותר מן הדרוש. היצע עצום של מזונות מעובדים, הערבים לחיך. מוצגים למרבית האירוניה כמזונות בריאות, למרות העובדה שמוסיפים להם ויטמינים ומינרליים סינטטים. מזונות אלו מכילים בין השאר קמח לבן, סוכר, שמנים מזוככים וממתיקים מלאכותיים, ומספקים יותר מדי קלוריות ריקות. מלבד תרומתם לעליה במשקל, מזונות אלו אינם מספקים את רכיבי תזונה החיוניים, היות שאלו אבדו למעשה בתהליך הכנת המזון המעובד. היות שעיכול מזונות אלו דורש ויטמינים, מינרליים ואנזימים, התוצאה הגופנית היא מצב של תת תזונה ומחלות.
הילד בעידן המודרני, ניזון גם הוא מאוכל מעובד, ממעט במפגשים חברתיים, מבלה שעות מול טלויזיה ומחשב, נתון ללחצים בבית הספר ובבית, חי בסביבת זיהום אויר גבוה. בצרוף העובדה שהוריו נמצאים מחוץ לבית ברוב שעות היום אין זה מפתיע למצוא עליה דרסטית במספר הילדים המאובחנים כבעלי הפרעות קשב וריכוז והיפראקטיביות .
מחקרים מראים כי בעזרת תזונה נכונה, המותאמת אינדיוידואלית לכל ילד, ניתן לפתור את בעית קשב והריכוז וההיפראקטיביות בכ-75% מהילדים המאובחנים.
המזונות המעובדים המרכיבים את התזונה היומית עשירים מאד בסוכר, קמח לבן (פחמימה פשוטה) וצריכתם מעלה באופן מהיר מאד את רמות הגלוקוז (הסוכר) בדם (ראה גרף השפעת סוג הפחמימה על רמת הסוכר בדם). כתוצאה מכך, מפריש הלבלב כמויות גדולות של אינסולין לצורך הורדה מהירה של רמות הגלוקוז בדם. עליה ברמות האינסולין גוררת במקביל עליה במוליך העצבי סרוטונין האחראי בין היתר למצב הרוח. האינסולין מצליח להוריד את רמת הגלוקוז במהירות, ובדרך כלל אל מתחת לרמתו הנורמלית, מה שגורם לירידה מהירה גם ברמת הסרוטונין. תנודות ברמת הגלוקוז, האינסולין והסרוטונין גורמות לשינויים קיצוניים במצב הרוח, בעיות קשב וריכוז, התנהגות היפראקטיבית ותוקפנית, חרדות, דיכאון, הפרעות אכילה, עיפות וליקוי בלמידה. מחקרים מראים כי 75% מהילדים ההיפראקטיביים סובלים מחוסר איזון ברמות הגלוקוז בדם.
המזונות המעובדים עשירים מאד בתוספי מזון (צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומרים מתחלבים, חומרים משמרים, דשנים וחומרי הדברה). אנשים הרגישים להם יכולים לפתח בעיות קשב וריכוז והיפראקטיביות בגלל צריכתם. במזון המעובד, יש מחסור בויטמיני B, במגנזיום, ברזל וחומצות שומן חיוניות. מחסורם של אלו גורם לחוסר שקט ובעיות קשב וריכוז והיפראקטיביות. הניאורולוג המפורסם ד"ר רוסל ל. בלילוק טוען במאמרו Miracle cure for brain, שפורסם בשנת 2013, שאבחון והורדת מזונות להן קיימת אי סבילות עשויה לפתור את בעית הקשב, הריכוז וההיפראקטיביות.
לסיכום, לכל מי שסובל מבעיות קשב וריכוז חשוב להתאים תזונה אישית, על ידי יועץ תזונתי, וזאת בהסתמך על תוצאות הבדיקות הבאות:
1. בדיקת ויטמין D וויטמין B12,
2. ספירת דם כללית,
3. בדיקת דם לכימיה כללית,
4. בדיקצ צואה לפרזיטים,
5. תרבית צואה,
6. בדיקת צואה לקנדידה,
7. בדיקת אי סבילות למזונות (אופציונלי)